Wednesday, November 23, 2011

Šokoladiniai putėsiai - kalorijų bomba žiemiškam vakarui


Šių putėsių pagaminimo variantų yra daug ir įvairių. Šį variantą mėginau pirmą kartą, ir turiu prisipažinti, man jis patiko. Pasiskolinau jį iš Neringos blogo, tikiuosi ši šauni kulinarė nesupyks, o gal ir Jus sudomins aplankyti jos blogą ;)

200 g. karčiojo šokolado (ne mažiau kaip 70 proc.)
1 v. š. sviesto
300 ml. grietinėlės
2 v. š. cukraus
2 kiaušiniai (tryniai ir baltymai atskirti)
1 a. š. vanilės (tereikia išskobti ankštelės vidų peilio buku viršum)
1 v. š. amaretto likerio (g.b. brendis ar konjakas)
žiupsnelio druskos
Papuošimui galima naudoti braškes (suteikia gaivumo) arba skaldytus ir kepintus lazdyno riešutus su šokolado drožlėmis (labai “turtingas” skonis, žiemiškas)

Šiam patiekalui reikės 2 dubenėlių ir vieno karščiui atsparaus stiklinio indo.
1. Stiklinį indą įstatyti i puodą su verdančiu vandeniu (geriausia, kad vanduo neliestų stiklinio indo paviršiaus). Į jį įdėti šokoladą, sviestą ir druską ir lengvai maišant viską ištirpdyti iki vientisos masės.
2. Imkime kitą dubenėlį ir jame iki grietinės tirštumo išplakame grietinėlę su cukrumi. Aš kadangi grietinėlės neturėjau po ranka, šiam desertui naudojau jogurto ir gietinės mišinį – išsiplakti labai neišsiplakė ir skonis buvo rūgštokas. Bet viską sudėjus kartu, galutinis rezultatas išėjo gaivus ir netikėtas, netgi pabrėžiantis šokoladą.
3. Paskutinį dubenį naudosim kiaušinio baltymams išplakti. Juos geriausia plakti mikseriu. Tai reikėtų daryti itin švariame inde, kitaip baltymai plakami nestandės. Būkite atsargūs, kad ant indo dugno neliktų neišplaktų baltymų. Yra testas patikrinti ar baltymai išplakti standžiai – reikia indą su platais baltymais apversti ir iškelti virš galvos. Aš esu iškėlus tik virš stalviršio, ir manau man pasisekė, kad maniškiai buvo išplakti gerai :)
4. Kai visi šie etapai atlikti, galima užsiimti jų maišymu: į grietinėlę sudėkime trynius ir atsargiai išsukime iki vientisos masės. Tuomet galima pilti šokolado masę, vanilę ir pasirinktą likerį.
5. Paskutinis etapas yra labai svarbus – į gautą masę atsargiai sukrėskime plaktus baltymus ir švelniai išmaišykime (stenkitės kabinti masę iš apačios ir švelniai “užlenkti” ant viršaus, ir taip ištisai, kol baltymai išsimaišys). Jei šio darbo imsitės pernelyg energingai, oro burbuliukai baltymuose susprogs ir tuomet išeis tiesiog šokolado masė.
6. Šį skanėstą padalinkite po indelius ir palikite šaldytuve geriausiai per naktį. Ištraukite juos prieš patiekiant ir tuomet galima puošti kaip tik fantazija išmano, manau net mėtų lapeliai čia tiktų kuo puikiausiai.
Skanaus!

No comments:

Post a Comment