Monday, November 21, 2011

Riešutinis figų pyragas


Pirmasis mano siūlomas pyragas yra vienas iš daugelio mano kulinarinių eksperimentų iš knygų, kurios, mano džiaugsmui, tiesiog augte auga palei sieną ir kas dieną mane vilioja nuostabiom kepinių nuotraukom. Pirmą sykį šį pyragą gaminau karštą vasaros dieną, kai prie orkaitės visai nesinorėjo stovėti, ir namai, po pusvalandžio buvo įkaitę labiau nei egipto turgūs kažkur toli toli. Bet ogi kaip atsispirti toms knygoms ir tam nuostabiam kvapui, kuris po pusvalandžio mielai kutena savimeilę, kad gal...na gal... bus skanu...
Riešutinis figų pyragas

Trupininiam padui (išeis dviem pyragam):
150 g nesūdyto sviesto, sukapoto gabalėliais
240 g miltų
30 g cukraus pudros
1 kiaušinis
1/2 valgomojo šauksto šalto vandens

Įdarui:
350 g migdolų
300 g nesūdyto sviesto, atšildyto
225 g rudojo cukraus
3 kiaušiniai
1 nutarkuota apelsino žievelė
65 g miltų
150g geros kokybės tamsaus šokolado (bent 70%)
8-10 figų;

1. Visų pirma reikėtų pasidaryti tešlą padui. Tam imame sviestą, miltus ir cukrų, dedame į dubenį ir pirštų galiukais viską trupiname kol gauname trupinius. Tuomet įmušame kiaušinį bei įpilame vandenį ir švelniai viską išmaišome, kad gautume tešlą (stekitės neperminkyti). Tešlą dedame į plėvelę ir paliekame ilsėtis šaldytuve bent pusvalandžiui. Šiam pyragui reikės tik pusės šio kiekio, likusį galima užšaldyti mėnesiui ir sunaudoti kitam kepiniui.

2. Po to, kai tešla jau pasiilsėjo pusvalandį šaldytuve, ją reiktų iškočioti (geriausia kočioti kuo ploniau, nes storas padas nebūna ypatingai skanus) ir ištiesti pyrago formą išteptą sviestu. Tešla ištiesti reikia ne tik dugną, bet ir šonus. Kol gaminsime įdarą, tešlą galima atidėti į šaldytuvą - taip ji geriau išlaikys formą.

3. Paruoškime orkaitę - ją reikia įkaitinti iki 175C/350F/dujų padala 4.

4. Migdolus nupilkime karštu vandeniu (galite jį užvirinti tiesiog arbatinuke) ir palikti kelioms minutėms. Tai padeda migdolų odelėms atsileisti nuo pačių migdolų - taip juos lengviau nulupti. Kai migdolai jau atrodo brinktelėję, vandenį nupilame ir nulupame migdolų odeles. Migdolus sumalti iki rupių miltų konsistencijos - šiam darbui puikiai tiks kavamalė.

5. Minkštą sviestą išsukti su cukrumi kol gauname balsvą ir kreminę masę. Šį darbą galima atlikti tiek mediniu šaukštu, tiek mikseriu - priklauso nuo to kiek skubiai norite rezultato :)

6. Į šią masę įmaišyti tarkuotą apelsino žievelę. Kiaušinius dėti po vieną ir stengtis išplakti kuo geriau po kiekvieno įdėjimo.

7. Paskutinis žingsnis - į sviesto masę atsargiai įmaišyti miltus ir maltus migdolus. Po to pridėti ir kapotą šokoladą. Jį taip pat kuo švelniau įmaišyti. Visą šią skanią tešlą pilti į iš šaldytuvo ištrauktą formą su pado tešla.

8. Figas nuplauti, supjaustyti ketvirčiais ir įsmaigstyti į tešlos paviršių.

9. Visą šį grožį pašauti į orkaitę ir kepti maždaug 55 minutes arba kol paviršius tampa auksinis ir palietus pyrago centrą jaučiamas pasipriešinimas.

Skaniausia šį pyragą valgyti su ledais kol dar karštas, bet ir kitą dieną šis riešutinis skanėstas pamalonins ne vieną smaližių.

Ar gaminčiau dar kartą? O, taip!:)

Šaltinis: knygas Leila Lindholm "A piece of cake"

2 comments:

  1. Pyragą kepėme su draugais ir likome sužavėti: šiaip figos - kontraversiškas vaisius, tačiau šis pyragas laaabai skanus!

    ReplyDelete
  2. Tik ka is orkaites issiemiau pyraga, skonis fantastiskas. Visiems rekomenduoju issikepti.

    ReplyDelete