Sunday, December 16, 2012

Imbieriniai pipiriniai sausainiai Kalėdoms (Pepparkakor)


Reikės:
100 g rudojo cukraus
100 g baltojo cukraus
100 g auksaspalvio sirupo (galima keisti medumi)
75 ml vandens
150 g sviesto
1 v.š. cinamono
1 v.š. malto imbiero
1 v.š. maltų kardamonų
½  arb.š. juodųjų pipirų
 ½  v.š. kepimo miltelių
 500 g miltų

  1. Iš pradžių reikia pasidaryti tešlą, nes ji turi pabūti šaldytuve bent porą valandų (geriausia – pernakt). Taigi, į puodą suberkime cukrų, sirupą (arba medų) ir vandenį. Kaitinti ant silpnos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Tuomet sudėti sviestą ir maišant tirpinti, kol gausis vienalytė masė. Išjungę ugnį palikime mišinį truputį atvėsti. Tuomet suberkime ir išmaišykime visus priekonius ir kepimo miltelius – nesijaudinkite, jei liko gumulėlių –jie susiminkys į tešlą.
  2. Kai sirupas su prieskoniais jau visai pravėsęs ir nedegina rankų prilietus, galima jį pilti į dubenį su miltais ir minkyti tešlą. Minkyti, kol ši taps vienalytė  ir nesimatys miltų ruoželių. Tuomet ją suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve atvėsti (geriausia – pernakt).
  3. Išėmę imbierinę tešlą iš šaldytuvo, ją dar kartą išminkykite, kol ji taps tąsi ir nesimatys ruoželių, nes kitaip šie liks ir ant kepinių. Oktaitę įkaitinkite iki 180 °C. Ant miltais pabarstyto darbastalio tešlą kočiokite kuo ploniau ir pjaukite norimos formos sausainius. Sudėkite ant kepimo skardos, ištiestos kepimo popieriumi ir kepkite apie 8-12 minučių. Iškeptus palikite pravėsti ant skardos.

Skanaus!



No comments:

Post a Comment