Thursday, November 15, 2012

Dangiškas datulių pyragas pagal Beatą


Šį pyragą kepiau prieš kelias dienas. Turiu prisipažinti, kad turiu keistą silpnybę datulėms – jos tokios skanios, lipnios ir šiek tiek traškios. Kita mano silpnybė yra Beatos knygos. Iš vienos pusės aš ja labai lietuviškai didžiuojuos išleidus jau kelias taip lengvai vartomas ir suprantamas knygas, pagal kurias receptus galime adaptuoti kiekvienas ir, dažniau taip nei ne, gauname gerus rezultatus. Jei dar neišbandėte jokios jos knygos ar abejojate, kad jos receptai Jums bus per sunkūs – štai vienas pamėginimui iš naujausios jos knygos.



Pyragui reikės:
200g džiovintų datulių be kauliukų
1 nubraukto šaukštelio sodos
150ml verdančio vandens
150g kambario temperatūros minkšto sviesto
150g cukraus
2 kiaušinių, lengvai suplaktų
170g miltų
1 apelsino
Saujelės kapotų graikinių riešutų
1 šaukštelio kepimo miltelių

Glaistui reikės:
40g sviesto
150g cukraus
200ml plakamosios grietinėlės

  1. Paruoškite orkaitę – ją įkainti iki 180°C. Paprastą apvalią kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, o šonus ištepti sviestu.
  2. Pirmas žingsnis – suminkštinti datules. Datules sudėti į puodą ir užpilti verdančiu vandeniu bei apibarstyti soda, nes ji padės datulėms suminkštėti kur kas greičiau. Viską užvirinti ir nuolatos maišant virti apie 5 minutes, kol datulės pasidarys košelės konsistencijos ir sugers didžiąją dalį vandens. Tuomet datules atidėti į šalį atvėsti.
  3. Atskirame puode kambario temperatūros sviestą plakti elektriniu plakikliu kol jis pradės šviesėti. Tuomet suberti cukrų ir plakti tol kol sviestinis kremas bus balsvos spalvos bei purus. Po truputį pilti lengvai suplaktus kiaušinius (po šaukštą vienu kartu) ir viską sukti plakikliu iki vientisos masės. Tuomet įtarkuoti apelsino žievelę ir vėl viską išmaišyti. Miltus persijoti kartu su kepimo milteliais ir suberti į tešlą. Viską išmaišyti, kol tešla taps vientisa. Neisigąskite, jei darosi sunku maišyti ir tešla atrodo per tiršta –įmaišykite datules ir graikinius riešutus – vanduo iš datulių šiek tiek atskies tešlą ir padarys ją truputį violetinės spalvos, tačiau tąsią ir klampią. 
  4. Tešlą sukrėsti į kepimo formą, atsargiai išlyginti paviršių ir kepti orkaitėje apie valandą – tik nuolat prižiūrėkite, kad pyragas neperkeptų. Iškeptą išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti bent valandai, nes jei glajų pilsite ant dar šilto pyrago – jis tiesiog nutekės.
  5. Glajui pagaminti tereikia sudėti sviestą, grietinėlę ir cukrų į puodą ir nuolat maišant užvirinti. Masę reiktų virti apie 10 minučių kol gausite balsvą, tirštą ir į kondensuotą pieną panašų glajų. Svarbiausia neleisti jam prisvilti.
  6. Kai glajus jau paruoštas, tiesiog užpilkite jį ant atvėsusio pyrago ir paskirstykite tolygiai. Jis pradės stingti iš karto. Kad pyragas atrodytų dar šventiškiau, galima jį apibarstyti kapotais graikiniais riešutais.

Skanaus!

Šaltinis: “Beatos virtuvė: kepinių knyga”, psl. 96-99.



No comments:

Post a Comment